Sixties Beat & Pop uit Den Helder.
Onderstaand verhaal is aangeleverd door Peter Sinke, de vroegere drummer van de band die tegenwoordig actief is met zijn succesvolle band CROSSFIRE.( www.crossfire-denhelder.nl )
Peter is ook de organisator van het jaarlijks terugkerende Sixtiesfeest in Duinoord, waar meestal vier Helderse goud van oud bands acte de presence geven, en altijd dik 700 man publiek trekt.
THE KINGBEATS STORY
Het verhaal van The Kingbeats begint eigenlijk zo midden 1964 als de broers Rob-Gitaar en Peter Sinke-Drums bij Emiel and the Starfighters spelen.
Menigmaal wordt op zaterdag avond in de Keizerskroon te Den Helder opgetreden een het is dan een vaste gewoonte dat tegen het eind van de avond zanger Piet Selderbeek ( tot dat hij in dienst moest de zanger van The Lightnings) het podium opklimt en een aantal nummers ten gehore brengt.
Begin 1965 zit Piet z’n diensttijd erop en gaat hij een nieuwe band formeren samen met bassist Frans van der Hilst en gitarist Frans van Anraat.
Via Frans van Anraat worden de gebroeders Sinke ( waarbij Frans in de klas zit ) benaderd of ze interesse hebben in deze nieuwe band.
Rob en Peter zeggen toe om een avondje te komen praten en aldus geschiedt.
Ze hebben eigenlijk wel oren naar dit aanbod, want de band van Emiel was meer een allround dansorkest en Rob en Peter willen meer de kant van de Popgroepen op die dan net in opkomst zijn zoals Beatles, Rolling Stones, Kinks enz. Ook Piet Selderbeek wil met de nieuwe formatie nummers van deze groepen gaan spelen.
Na nog wat avonden gepraat te hebben besluiten de gebroeders Sinke met de nieuwe jongens in zee te gaan en de goedlopende Band Emiel and the Starfighters vaarwel te zeggen wat op zich best wel een moeilijk besluit was. Na een aantal keren repeteren werd het al snel duidelijk dat Frans van der Hilst het niveau waar de jongens naar toe wilden niet aan kon en moest er naar een nieuwe basgitarist worden uitgekeken. Na een tip van Toby Stokhof ( de bassist van Emiel ) kwamen ze bij Hans Buurmeester terecht die les kreeg van Toby, en volgens hem een groot talent was.
Nu had de band z’n definitieve formatie gevonden: Piet Selderbeek-20 jaar-Zang, Rob Sinke-16 jaar-sologitaar, Hans Buurmeester-15 jaar( basgitaar), Frans van Anraat-16 jaar-( slaggitaar ),en Peter Sinke- 17 jaar-(drums) en de bandnaam werd “The Kingbeats” , want zoals Piet bescheiden opmerkte: wij worden de koningen van de Beat.
Er wordt flink geoefend en zo half 1965 is het eerste optreden in De Binding, in de Koningstraat te Den Helder.
De Helderse jeugd had er lucht van gekregen dat er een nieuwe jonge band uit Den Helder voor het eerst op zou treden en het werd dan ook zo verschrikkelijk druk dat er na een half uur spelen een heel groot raam van de Binding aan diggelen ging. De politie werd gealarmeerd en binnen de kortste keren was het centrum van Den Helder een grote chaos.
The Kingbeats werden gesommeerd onmiddellijk te stoppen met hun optreden en moesten via de achteruitgang een goed heen komen zoeken, terwijl de ordehandhavers pogingen ondernamen om de teleurgestelde jeugd naar buiten te krijgen. Maar de naam van The Kingbeats was meteen gevestigd.
Dergelijke taferelen zou de band vaker meemaken de aankomende jaren want waar ze ook speelden, in hun thuishaven Den Helder of in Hippolytushoef, Julianadorp, Stroet, Amsterdam of Hilversum en later de Afsluitdijk over in Fiesland en Groningen, overal was het volle bak en de toenmalige tieners genoten met volle teugen van deze band. Een vooruitgang (zeker wat het aantal optredens betreft) was het feit dat Jan Coelers, ( tot dan manager van The Black Devils) ook The Kingbeats onder z’n hoede nam.
Dankzij de contacten van Jan ging het aantal optredens drastisch omhoog. Weekenden van vrijdag, zaterdag en zondag spelen waren geen uitzondering. Op hun hoogtepunt beschikte de band over een heuse fanclub - K 2230 - met zo'n 150 leden, waardoor bijvoorbeeld busreizen werden georganiseerd als de jongens buiten de stad moesten spelen.
Frans van Anraat werd dit allemaal te veel en verliet de band, ook omdat z’n ouders wilden dat hij goede cijfers bleef halen op school en dat mankeerde er wel eens aan natuurlijk.
Zijn plaats werd ingenomen door Pieter Schaatsenberg op slaggitaar die op zijn beurt toen hij in dienst moest weer werd vervangen door Ted Mos.
Ook de geluidsinstallatie van de Kingbeats neemt voor die tijd grootse vormen aan, zo staan achter de drie gitaristen Marshall Torens ( één boven en één onder kast) te brullen, ze spelen op een Gretsch Country Gentleman, een Gibson ES 335 en een Danelectro basgitaar. Drummer Peter heeft z’n oude potten en pannen ingeruild voor een echt Ludwig Slagwerk en de zanginstallatie ( PA bestond toen nog niet ) bestaat uit een Dynacord Versterker met Echolette Echo en MAX-zangzuilen ( voor de kop van Noord-Holland een heel professioneel spulletje)
We schrijven begin 1968 als ook Piet Selderbeek aangeeft er mee te stoppen, hij heeft de ware liefde gevonden en gaat trouwen dus het vrouwtje wil hem graag op zaterdagavond thuis hebben. Zijn vervanger wordt Ron Blokker en ook de muziekstijl van de band verandert richting Soul en Bluesmuziek van o.a. John Mayall, Otis Redding en Sam and Dave. Maar zo tegen het eind van 1969 tekent zich het einde van de band aan.
Een belangrijke oorzaak daarvoor is dat de discotheken in opkomst zijn en de zaaleigenaren het goedkoper vinden om een DJ. neer te zetten, wat de doodsteek voor menige Beatband betekent.
Na nog een jaar doorgekroot te hebben onder de naam Fashion House met als zesde Bandlid Simon Gelijnse op Piano nog in de gelederen valt eind 1970 het doek voor The Kingbeats.
Vijf schitterende jaren hebben de jongens beleefd met vele hoogtepunten zoals b.v. het optreden met The Motions en The Kinks in de sporthal te Den Helder, en in die zelfde Sporthal het optreden met The Golden Earrings waarbij George Kooymans wel gecharmeerd was van de band en nog een paar keer bij Rob en Peter Sinke thuis is geweest om te kijken of via hem The Kingbeats niet een plaatje konden maken.
The Kingbeats zijn ook daadwerkelijk de studio in gegaan om daar wat nummers op band te zetten en George Kooymans zou daar zelf ook bij aanwezig zijn om de jongens te helpen met opnemen maar moest helaas op die dag door omstandigheden verstek laten gaan.
Ook had hij een compositie voor The Kingbeats in gedachten, en toen een half jaar later Earth and Fire met het George Kooymans nummer Seasons de hitparade bestormden hebben de jongens van The Kingbeats wel even gedacht: dat had ons misschien ook kunnen gebeuren.
Toen later, begin jaren zeventig Jan van Veen van Veronica naar Den Helder belde en zei dat hij de opnames die indertijd waren gemaakt had gehoord en wel iets met de band wilde doen waren The Kingbeats al jaren uit elkaar.
Jammer maar een gemiste kans die niet wegneemt dat het een mooie tijd was. Ook het optredens met The Rob Hoeke Rhythm and Blues Group in Huize Tijdverdrijf en de Engelse Marmalade in Hilversum staan bij de jongens nog in het geheugen gegrift. In de tachtig- en negentigerjaren hebben The Kingbeats nog wel eens tijdens reünies opgetreden en zelfs heden ten dage wordt er nog wel eens opgetreden.
Meestal met Rob en Peter Sinke, Hans Buurmeester, Pieter Schaatsenberg en Ron Blokker.
Helaas is zanger van het eerste uur Piet Selderbeek op 13 april 1994 overleden maar alle andere mannen die in The Kingbeats hebben gezeten kijken vol vreugde terug op deze prachtige tijd.
De eerste zanger Piet Selderbeek, een gouwe goser met een gouwe stem.
De tweede formatie met zanger Ron Blokker , uiterst rechts.
Drummer Peter Sinke
Sologitarist Rob Sinke
Live in de Sporthal van Den Helder 1965