In de media
Terug

UTRECHTSE JETS mogen niet meer spelen in Warmenhuizen en Zwaag

UTRECHTSE JETS mogen niet meer spelen in Warmenhuizen en Zwaag

UTRECHTSE JETS mogen niet meer spelen in Warmenhuizen en Zwaag
 

45 jaar “The Jets”

Het gebeurt zelden of nooit dat een popgroep zijn 45-jarige bestaan viert. De Utrechtse Jets gaan dat op 28 mei 2008 wel degelijk doen. Het heugelijke feit wordt met een galaconcert gevierd in “het Veerhuis” in Nieuwegein Zuid. 

Het begon allemaal al in 1960. Vier jonge muzikanten uit Utrecht vonden elkaar. Ze speelden zoals de meeste groepen uit die tijd instrumentale nummers, Shadow-achtig, naar voorbeeld van de vele Indo-bands. Ze noemden zich de Rocking Explosives. Met hun optredens in rokerige zaaltjes vergaarden ze de nodige regionale roem. In die eerste bezetting zaten o.a. Nico Witkamp en de helaas te vroeg overleden, Karry Mulder. Zijn broer Ference was de manager.

In 1961 werd de bezetting uitgebreid met de zanger Peter van Meel.Op 1 januari 1963 werd de naam van de band gewijzigd in The Jets. Volgens overlevering door de fascinatie voor vliegtuigen van manager Ference.De band had in die tijd Tonny Mulder als drummer en de gelederen werden versterkt met een organist: de welbekende Eddy Geurtsen.

Bij de start van de Jets werden gloednieuwe VOX versterkers, Fender gitaren en nieuwe kleding aangeschaft. Een zeer succesvolle periode brak aan met optredens in het hele land. Krantenkoppen met foto’s verschenen in de dagbladen en in Noord Holland had Ben Essing moeite om de boekingen bij te houden.

De eerste plaat van de Jets, met de covers Shake Hands en Memphis Tennessee,was alleen verkrijgbaar bij inlevering van 40 zegeltjes van een boterfirma.”De eerste officiële single werd uitgebracht op 16 juni 1964. Twee instrumentale nummers “Jets fly” met op de flipside  “Baby Elephant Walk”. Succes liet nog op zich wachten tot het volgende jaar. Phonogram wilde, inspelend op de James Bond rage, een instrumentale versie uitbrengen van Shirley Bassey’s hit “Goldfinger” op de Japanse (!) markt. De Utrechtse Jets speelden het nummer in. Het werd een geweldige hit. Ook in Nederland werd het nummer uitgebracht en in mei ’65 stond het ook hier in de Top 10. Op de Nederlandse platenmarkt was de vraag naar deze muziek verder betrekkelijk beperkt. In Japan bleef het succes aanhouden. De Jets namen een aantal succesvolle LP’s op. Tot en met een kerstplaat “Santa Claus à Go Go” waarvan er meer dan 300.000 over de toonbank gingen.

In 1966 namen de Jets een plaat op met de titel “I was so glad”en “The Pied Piper”, in feite hun eerste zangplaat. Deze plaat werd redelijk gedraaid door Hilversum.Tijdens een weekend Londen hadden de Jets een ontmoeting met de Beatles, Stones, Cliff, the Shadows, the Searchers, Dusty Springfield en ... Chrispian St. Peters.

Chrispian was bijzonder enthousiast over “The Pied Piper”. Het werd ook door hem ook op de plaat gezet en hij scoorde er een daverende wereldhit mee. Het nummer kwam in ons land tot de tweede plaats in de Veronica Top 40 met een dubbelnotering van Crispian en de Jets.
Na deze successen ging de groep nadenken over de toekomst. Het waren stuk voor stuk goede muzikanten maar ze hadden daarnaast ook nog een ‘gewone baan’. Er werd geïnvesteerd in een eigen studio aan de Oudegracht. Hier werden demo’s gemaakt van de band zelf maar ook van talloze anderen. Vele winnaars van de toen bekende talentenjachten hebben in die studio hun eerste opnames gemaakt.

Peter-Kom-van–dat-dak-af- Koelewijn leerde de Jets in 1966 via deze studio kennen en schreef speciaal een A en B kant voor de groep: “A worker in the Night”/”If I could start my Life again”. De studio aan de Oude Gracht werd bekend als centraal ontmoetingspunt voor bekenden uit de muziekwereld. De eerste opnamen van Lenny Kuhr en Bonnie St. Claire zijn hier gemaakt. Ook Peter Koelewijn, Don Mercedes en Marischka Veres van Shocking Blue maakten hier demo opnamen. 
De laatste single van de Jets “Please send me a Letter”/”Fool Fool Fool” werd eind 1966 uitgebracht. De tijd had echter niet stilgestaan. Flower Power en psychedelische rock verdrongen de beatmuziek van de voorgrond en menige beatclub werd discotheek. De Jets bleven hun eigen muziek trouw en verdwenen uit de hitlijsten.

Jubileumconcert

Na een rustige periode herleefde de band weer in de jaren 80. In 1983 werd er een reünie LP uitgebracht. Hoewel de Jets de grootste periode van glorie beleefden in de jaren 60 is de band, vooral de laatste jaren nog steeds muzikaal actief. Optredens worden druk bezocht door vooral oude maar ook nieuwe fans omdat veel mensen ertoe geneigd zijn, die popmuziek die hen in een bepaalde fase van hun leven het meest aansprak, hun verdere leven vast te houden.

Laat een reactie achter