Muzikanten brengen eerbetoon aan 'Uncle J.' Jan Hupkens
DIRKSHORN - Het is een jaar of vijfentwintig geleden wanneer schrijver dezes Jan Hupkens voor het eerst treft. Locatie: café Bruintje Beer in Alkmaar. In de kleine, rokerige kroeg zit een man aan de bar te nippen aan een Tia Maria. Als de band op het piepkleine podium begint te spelen, springt de man, niet groot van stuk, van z'n kruk en rent het podium op om vervolgens een bluesnummer te gaan zingen waarvan iedere bezoeker kippenvel krijgt. De kennismaking met het fenomeen Jan Hupkens is een feit.
Jaren later komen we elkaar weer tegen: Jan Hupkens, "Uncle J.", organiseert met regelmaat muziekavonden in Igesz aan de Schager Markt. Het enthousiasme onder het publiek is groot, de sfeer steeds ongedwongen. De artiesten en bands komen graag: Henk Pepping, La Vie en Rose, Cheers, en Wouter Kiers and Friends, om er maar een paar te noemen. Aan die periode komt een eind, tot verdriet van velen. Hupkens verlegt z'n muzikale werkterrein naar De Film in Schagen, naar de Coco Bar in Warmenhuizen én dorpshuis De Kastanjeboom in z'n woonplaats 'Down Town' Dirkshorn, zoals ie het dorp altijd omschrijft.
Hupkens-manier
Marieke Kat uit Dirkshorn herinnert zich: "Het is alweer tien jaar geleden dat Jan De Kastanjeboom beheerde. In die tijd bracht Jan veel zondagmiddagen De Kastanjeboom in soul-, blues- en jazzsferen. Cheers, Wouter Kiers, Hans & Candy Dulfer, Joffry Arthur (volgens Jan Hupkens de "losgeslagen tijger op piano", red.), Dick Remelink, André Valkering, Ruud Jansen, Erik-Jan Overbeek en ook Cuby & The Blizzards bezochten De Kastanjeboom. De sfeer was gemoedelijk en echt op zijn Jan Hupkens-manier... Wij Dirkshorners hebben altijd zeer genoten van Jan z'n muziek, organisatie kunst en z'n aanwezigheid."
Jan Hupkens - in november wordt ie 75 jaar - kwam ter wereld in IJmuiden-Oost, volgde er de lagere school, waarna hij HBS-B deed. Daarna HTS-W (hij deed de vierjarige opleiding in drie jaar), vervolgens studeerde hij aan de Technische Hogeschool Delft, met als specialisatie Bedrijfsmechanisatie en Automatisering. Hij werkte toen al járen als tekenaar/constructeur en developmentengineer, onder meer bij Duinwaterleiding in Den Haag, bij Nautamix in Haarlem, bij Schugi in Amsterdam, AMA-Filter in Alkmaar en bij Boon-Edam. Technisch onderwijs is ook langdurig zijn werkgebied geweest.
Rijghuis
Jan Hupkens heeft een aantal uitvindingen gedaan, waaronder de membraammotor. Een andere bekende uitvinding is het zogenaamde 'Rijghuis', een aardbevingbestendige woning waarmee hij zo'n negen jaar geleden de landelijk pers haalde door een succesvolle 'aardbevingproef' met dat huis op zijn eigen erf aan de Dirkshorner Middenweg via de tv aan het volk te tonen. Maar het succes dat Jan van zijn vondst verwachtte, bleef uit, hoewel er af en toe belangstelling is vanuit de bouwwereld. De teleurstelling is niettemin groot. Nóg groter is de teleurstelling vanwege het uitblijven van een beloning voor het uitvinden van 'flexomix', een manier om van poeder granulaat te maken. Járenlang strijdvoeren leverde wel Jans gelijk op, maar geen pecunia. Frustrerend.
Muziek
Authentieke jazz, boogiewoogie en rhythm en blues zijn Hupkens' grootste muzikale passies. Dat begon al in de jaren zestig. Hij heeft qua organisatie zo'n 1600 muzikale evenementen op z'n conto staan, zowel in Haarlem, Bergen als Alkmaar.
Grote namen
Jan Hupkens werkte met grote namen als Hans Dulfer, New City Blues Band, John the Revelator, Parklane, Axel Zwingenberger en de Amerikaanse muziekgod Memphis Slim, die hij na het organiseren van grote concerten in de Veilinghal (met 75 muzikanten) nog twee keer naar Nederland wist te halen. Ook haalde hij Herman Brood een keer naar Alkmaar, al moest die door een aantal kennissen van Hupkens eerst in Amsterdam tussen een aantal dames van plezier worden losgepeuterd...
Gezondheid
De laatste jaren sukkelt Uncle J. met z'n gezondheid. In 2007 werd hij twee keer getroffen door een herseninfarct en momenteel heeft hij een ernstige ziekte onder de leden. Maar dat weerhoudt hem er niet van elke dinsdagavond tussen 19 en 21 uur op Schagen FM zijn programma 'Hupkens got the Jazz' te presenteren. Steevast begint de uitzending met de woorden "Jaaaa, daar zijn we weer..", gevolgd door een nummer van Jelly Roll Morton (geboren als Ferdinand La Menthe), wellicht Jans grootste muzikale held... "Het nummer 'Black Bottom Stomp' moeten ze draaien als ik dood ben", zegt hij nog steeds meer dan eens. Nou, stel dat nog maar een tijdje uit, al is het maar voor Alice en de kinderen...
Jan Hupkens begin jaren ' 70
This picture: © René Alphenaar. All rights reserved.
Jan Hupkens feat. the Alcmar Blues Session Band: "St James Inirmary "
This picture: © René Alphenaar. All rights reserved.